Bewust kiezen voor gezondere bouwmaterialen

Wat vindt u nu echt belangrijk voor u en uw kinderen? Waarschijnlijk scoort ‘gezondheid’ erg hoog, net zoals bij heel veel andere mensen. Tevens maken zich veel mensen steeds meer zorgen om de planeet, het milieu en het gebruik van grondstoffen. Waarom accepteren we dan nog steeds dat er bij het bouwen en verbouwen van woningen, kantoren of scholen daaraan zo weinig aandacht besteed wordt?

Door de huidige isolatienormen en kierdichtingen ontstaan in nieuwe en gerenoveerde gebouwen ideale omstandigheden voor o.a. schimmels, schadelijke gassen en stof. Doordat we ongeveer 90% van onze tijd binnen doorbrengen zorgt dit voor een toenemend ongezond leefklimaat voor volwassenen, maar vooral voor kinderen. Het kan resulteren in onaangename stank, chronische hoofdpijnen, allergische reacties of nog ergere ziektes.

De meeste algemeen toegepaste isolatiematerialen, muurverven, sierpleisters, geglazuurde tegels en behangsoorten veroorzaken een vochtige binnenklimaat omdat deze producten geen vocht kunnen opnemen. Vooral in goed geïsoleerde ruimtes stijgt de luchtvochtigheid snel, waardoor er ideale omstandigheden voor schimmelvorming ontstaan. Natuurlijke dubomaterialen reguleren het binnenklimaat, ze nemen vocht op uit de lucht en geven het weer af, waardoor schimmelvorming geen kans heeft.

Ook geven veel reguliere bouwmaterialen nog steeds te veel vervuilende stoffen af in de vorm van gas of stof. Deze zogenaamde vluchtige organische stoffen (VOS of VOC), waarvan de bekendste radon en formaldehyde zijn, zorgen in goed geïsoleerde en dichte gebouwen voor te hoge concentraties gassen die zeer negatief op het menselijke zenuwstelsel kunnen uitwerken. Ondanks goede mechanische ventilatiesystemen, die overigens na jaren in kwaliteit achteruit gaan, kunnen mensen die hiervoor gevoelig zijn toch last krijgen van allerlei onduidelijke kwalen, slaapstoornissen of concentratieproblemen. Natuurlijke bouwmaterialen zijn absoluut VOS-vrij, werken positief op de gezondheid en zorgen voor een aangenaam binnenklimaat.

Groene bouwmaterialen zijn het alternatieve circuit al lang ontstegen. Het zijn geen ‘geitenwollensokken’ materialen, maar bouwmaterialen met erkende positieve eigenschappen voor mens en milieu. Natuurlijke bouwmaterialen zijn stijlvol, modern, (bio)ecologisch, milieu vriendelijk, en bovenal duurzaam en gezond.

Warm & Green is de webwinkel van Buro Robing Design b.v. dat uiteindelijk al sinds 1993 actief is in het ‘andere bouwen’. Eerst als deskundig adviseur en sinds 2004 uiterst succesvol met het ontwerp en ontwikkeling van complete na-isolatie- en afbouwsystemen op natuurlijke en gezonde basis onder de naam Technostuc Systemen (zie ook www.technostuc.nl) . Via Warm & Green worden uitsluitend streng geselecteerde natuurlijke bouwmaterialen geleverd – vooral op basis van samenstelling, inhoud stoffen, visie op milieu en menselijke gezondheid – die werkelijk duurzaam en groen zijn.